Parsaa & hollandaisea

Ensimmäisenä täytyy lähettää iso kiitos lukioikaiselle ystävälleni, joka on aikuisiällä maanitellut minut maistamaan uudelleen parsaa. Kokeilu tapahtui joitakin vuosia sitten Ravintola Katsomossa ja oli myönnettävä heti, että annos oli loistava. Siitä eteenpäin parsaan on tullut jopa himo.

Viikko sitten valmistimme kevään ensimmäisen hollandaisen parsalle kaveriksi ja voi hyvänen aika. Olin talven aikana unohtanut miten uskomattoman herkullinen tämä combo onkaan. Tällöin tarjosimme parsaa hollandaisen kanssa, sekä parmankinkun, mozzarellan ja kirsikkatomaatin kera. Annoskuvat löytyvät TÄÄLTÄ.

Koska parmankinkku ja parsa ovat lyömätön yhdistelmä, käytimme sitä tässäkin parsa-annoksessa. Leikkaa parsan varresta pieni pätkä pois, sillä se on kovin puisevaa. Jos parsassa on paksun näköinen kuori, sitä kannattaa vähän kuoria. Tällä kertaa yksinkertaisesti vain käärimme osan parsoista parmankinkkuun, osa jätettiin ilman kinkkua. Tämän jälkeen laitetaan parsat vuokaan ja sirotellaan päälle suolaa ja mustapippuria sekä loraus oliiviöljyä. Parsoja grillattiin n. 6 minuttia, suurinpiirtein sama aika pätee uunissa kypsentämiseen (200 astetta). Parsan tulee olla al dente, joten älä ylikypsennä.

Hollandaise kastikkeeseen tarvitset:
3 kananmunan keltuaista
200 g voita
puolikkaan sitruunan mehu
3 rkl vettä
suolaa
ripaus valkopippuria.

Erottele munan keltuaiset kattilaan. Valmista kastike vesihauteessa, meillä laitetaan pienempi kattila roikkumaan isomman kattilan reunoista veteen. Vatkaa keltuaiset, suola ja valkopippuri sekaisin kunnes seos sakenee. Lisää voi nokareina ja vatkaa kokoajan. Kaada sekaan vesi ja kuumenna edelleen. Lisää lopuksi situruunanmehu. Sekoita hiljaisella lämmöllä kastike kirkkaaksi ja tasaiseksi. Tarkista maku. Suolaa ei kannata laittaa alussa kovinkaan reilusti, sillä voi on sen verran suolaista, että siitä tulee lähes tarpeeksi makua kastikkeeseen omasta takaa. Nosta kattila vesihauteesta ja tarjoile heti.

Hollandaise sopii erinomaisesti myös paistetulle valkoiselle kalalle. Tämä kastike vie kielen mennessään, eikä ole ollenkaan niin vaikea valmistaa kun mitä joskus on pelottelupuheita kuullut. Kannattaa testata! Parmankinkkuparsa on kohtuu suolaista hollandaisen kanssa, joten ne eivät vaadi alkuvalmisteluissa lisäsuolaa. Jos tämä tuntuu liian suolaiselta jo ajatuksena, niin kannattaa testata tosiaan tuota toista versiota, missä parmankinkku on mozzarellan ja tomaatin kanssa lisukkeena. Kumpi annos vaan, molemmat saa veden kielelle jo pelkästä ajatuksesta 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.