Vappumunkit

Vappu tuli juhlittua saaressa kohtuu viileissä ”kevätsäissä”. Sääennuste lupasi jatkuvaa sadetta, mutta saimme tästä huolimatta nauttia vastaleivotut munkit auringonpaisteessa. Ihanaa 🙂 Vappu meni jo, mutta sitä varmasti moni juhlii vielä viikonloppuna, niin miksipä ei munkitkin siinä sivussa maistuisi?

Teimme viime Vappuna pitkästä aikaa itse munkkeja ja siitä tulee varmasti perinne, sen verran herkullisia olivat. Ohje on peräisin ihanalta Kinuskikissan sivulta. Taikinaan tarvitset:
100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl kevytmaitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kaardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 1/2 dl vehnäjauhoja.

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä tai kookosrasvaa.
Pinnalle:
sokeria.

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito hitusen kuumemmaksi kuin kädenlämpö. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Sekoita lämpimän maidon joukkoon sokeri, suola, kaardemumma ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin vatkaten. Lisää loppuvaiheessa sula rasva ja loput jauhot. Anna taikinan kohota n. 45 minuuttia tai niin kauan kunnes se on kohonnut noin kaksinkertaiseksi. Me asettelimme taikinan takan lämmön läheisyyteen kohoamaan. Leipomisen lomassa kokit myös maistelivat hiukan vaaleanpunaista kuplajuomaa, näin Vapun kunniaksi 🙂

Kun taikina on kohonnut, leivo siitä rinkuloita tai pieniä munkkipalloja. Asettele ne leivinpaperin päälle ja anna nousta liinan alla vielä 3o min. Tämän jälkeen kuumenna öljy 180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria lämpötilaa mittaamaan, näet kyllä kun öljy alkaa olemaan kuumaa, sillä kattilassa näkyy pientä liikehdintää. Sopiva lämpötila kannattaa testata pienellä nokareella taikinaa, ettei munkit myöskään pala. Käännä liettä pienemmälle kun alat paistamaan munkkeja, sopiva lämpötila löytyy vain kokeilemalla. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan, kutakin puolta niin että munkit saavat kauniin ruskean värin. Kypsyminen ei vaadi kovin montaa minuuttia. Kun munkit ovat kypsiä, nosta ne varovasti reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja pyöritä ne sokerissa mahdollisimman pian, heti kuin sormesi kestävät niitä käsitellä.

Munkit ovat parhaimmillaan reilu tunnin kuluttua paistamisesta, kun ne ovat saaneet hetken vetäytyä, mutta pakkohan niitä on jo vähän maistaa paistourakan jälkeen. Nam! Munkkien kaverina nautimme uuden maailman kuohuviiniä, uusiseelantilaista Saint Clairia. Kannattaa kokeilla, tuoksu on ihanan trooppinen ja passionhedelmäinen, maku sopivan kuiva mutta raikkaan marjaisa. Maultaan erilainen kuin peruskuohuviinit, mutta juuri sillä ihanan marjaisalla tavalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.