Joulusiivous tehty ja ruuat ostettu!

Ai ihanuutta! Joulun ärsyttävin osuus on takanapäin ja siivous on vihdoin saatu kunnialla päätökseen. Siivouksen lomassa on shopattu kaikki Jouluruuat, haettu lisää hyasintteja ja kuljetettu Joulukuusi sisareni kotiin. Kattikin uskaltaa taas ottaa rennosti, kun imuri on laitettu takaisin kaappiin.

rento katti_660
Jade köllöttelee lempilelussaan

Siivouksen päätteeksi ja ruuan laiton lomassa ”askarreltiin” myös yksi Micken lempijoulukoristeista. Tämä on eräänlainen sukuperinne, eli ”Joulusiili”. Appelsiineihin painellaan kokonaisia neilikoita ja se ripustetaan keittiöön antamaan ihanaa Joulun tuoksua.

joulusiili_660

Illallisen päätteeksi leivoimme vielä rahkavoitaikinaan tehtyjä lihapasteijoita. Tämä perinne juontaa taas minun Mummiltani. Rahkavoitaikina on mukavan kirpeä verrattuna kaupasta ostettuun valmiiseen taikinaan. Meillä on tapana näin Jouluisin syödä näitä pasteijoita aamiaiseksi. Ensin keitetään vahva lihaliemi ja lihapasteijat laitetaan persiljan kera lihaliemeen ”uimaan”, ai nam!

taikina_660

Rahkavoitaikinan ohjeita löytyy mm. Valion sivuilta, mutta meidän ”sukutaikinaan” tulee 2 purkkia rahkaa, 250g voita ja n. 5 dl jauhoja sekä 1 tl leivinjauhetta. Taikinan on hyvä antaa vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Ota taikina muutama tunti ennen leivontaa takaisin huoneenlämpöön.

leivontaa_660

Taikina kaulitaan ohueksi levyksi ja siitä painellaan muotilla pyöreitä paloja. Meillä muottina toimii Iittalan Kartio lasi. Täyteessä on jauhelihaa, riisiä, kananmunaa ja mausteita
(400g jauhelihaa, n. 4 rkl kypsää puuroriisiä, 2 kypsäksi keitettyä kananmunaa, lihaliemikuutio raastettuna, suolaa, maustepippuria sekä Santa Marian Garlic & Pepper mausteseosta myllystä). Piirakat painellaan haarukalla kiinni, voidellaan kananmunalla ja paistetaan 200 asteessa noin 15 minuuttia.

valmiit piirakat_660

Herkkua! Postausta kirjoittaessani Micke fileroi ja suolasi siian ja huomenna kokeillaan ensimmäistä kertaa kylmäsavustusta omin voimin. Siitä tulee ehkä aika jännää! Aiheesta luvassa oma postaus, lopputuloksesta huolimatta 🙂

5 thoughts on “Joulusiivous tehty ja ruuat ostettu!

  • Hanski, mä en kestä noita pekoniin käärittyjä tankoparsoja! Tuijotan vaan maanisesti ja mietin miten hyvää sen on pakko olla! En oo syöny possua ainakaan neljään vuoteen ja nyt tekee niin paljon mieli että meinaa pää hajoo!

  • Hanski, mä en kestä noita pekoniin käärittyjä tankoparsoja! Tuijotan vaan maanisesti ja mietin miten hyvää sen on pakko olla! En oo syöny possua ainakaan neljään vuoteen ja nyt tekee niin paljon mieli että meinaa pää hajoo!

    • Ja Janica ne on niiiiiin hyviä! Omatekemä aioli kylkeen ja ai että! Parsakautta vaan odotellessa. Hyvää Joulua teille!
      Annukka & Micke

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.