Kinkku on Joulupöydän kunkku… vai onko sittenkään?

Joulukinkku on must, se kuuluu ehdottomasti Joulupöytään. Rakastan Joulua ja siihen liittyviä perinteitä ja nykyään ruoka on aikalailla tärkein osa Joulua Joulukuusen lisäksi, lahjoja unohtamatta 😉 Myös ruokien painopiste on enemmän ja enemmän alkukaloissa ja niihin liittyvissä herkuissa. Tosin meidän Jouluun on aina kuulunut yksi herkku ylitse muiden – piimäjuusto! Kinkku ja piimäjuusto jakakoot Joulun kuninkuuden 🙂

PIIMÄJUUSTON OHJE:

3 l punaista maitoa
1 l rasvatonta piimää
3 kananmunaa
suolaa

Nosta piimä ja munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

juustoaineet_660
Juustoaineet

Sekoita piimä ja munat puuharukalla keskenään. Kaada maito 5l kattilaan ja kuumenna se 94 asteiseksi KOKOAJAN puuharukalla sekoittaen. Itse käytän tässä paistomittaria apuna, kokeneet juustokonkarit tekevät fiiliksen mukaan. 94 astetta on havaittu juuri täydelliseksi lämpötilaksi jolla juustomassa onnistuu hyvin. Kun lämpötila saavutetaan, kaada piimä-munaseos kuumaan maitoon, ota levy pois päältä ja anna juuston tekeytyä levyn jälkilämmössä 30 min.

juusto tekeytyy vol 2_660

Juuston tekeytymisen aikana oli kätevä rako pyöräyttää alkupaljon kanssa tarjottava porotartar. Kylmäsavupororouheen sekaan lisätään punasipulisilppua ja creme fraisea. Seosta voi notkistaa vähän maidolla ja sitten jääkaappiin yön yli maustumaan.

porotartar_660
Porotartar

Kun juusto on tekeytynyt, se nostellaan reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään, joka asetetaan ison kulhon päälle. Lisää tasaisin väliajoin juustomassaan suolaa. Valmis massa saa olla hitusen liian suolaista, sillä suolaa valuu nesteen mukana pois. Suola pitää huolen myös juuston säilymisestä. Kun massa on kokonaan siivilässä, se kannattaa sekoittaa huolellisesti lusikalla, tarkista suolaisuus!

juustoa vuokaan_660

Tämän jälkeen loppu sideharso kiedotaan juuston päälle ja laitetaan juusto painumaan. Laita pienen lautasen päälle ensin vaikka puolillaan oleva maitotölkki painoksi ja lisää painoa pikkuhiljaa. Juusto saa painua puolesta tunnista tuntiin. Sen jälkeen juusto kumotaan tarjoilulautaselle ja siirretään kylmään odottamaan tarjoilua. Juusto kannattaa kelmuttaa ja pussittaa huolellisesti, sillä se ottaa herkästi jääkaapista makuja.

valmis juusto_660

Juustotehtaan jälkeen koristeltiin vielä muutama pipari 🙂

piparit_660

Joulun jälkiruoka, mokka creme brulee sujahti juuri uuniin ja sitten tämän päivän ruokasavotta alkaakin olemaan tässä.

Rauhallista ja maistuvaa Joulua kaikille!
Annukka & Micke

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.