Kuusijäädyke

Uusimman Glorian Ruoka & Viini -lehden kannessa oli taikasana: KUUSIJÄÄDYKE! Olen maistanut aiemmin mm. mäntyjäätelöä ja se on aivan järkyttävän hyvää! Oli siis päivän selvää, että me päädymme mahdollisimman pian mökillä metsäretkelle keräämään pieniä kuusenoksia jäädykettä varten. Kuten lehdessäkin muistuteltiin, tulee ottaa huomioon että oksia saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

Kuusijäädyke on talvisen kaunis tarjottava joka koristellaan havuilla, siirapilla ja paahdetulla manteleilla. Jäädyke olikin mielestäni parhaimmillaan kun lusikalliseen eksyi kaikkia näitä – paitsi havuja, niitä ei tietenkään kuulu syödä 🙂 Jäädykkeeseen tulee appelsiininkuorta, itse pidän appelsiinista lähinnä sellaisenaan tai mehuna, joten seuraavan kerran jätän appelsiinikuoren jäädykkeestä todennäköisesti pois. Se ajoi mielestäni hiukan upean kuusenmaun yli. Mutta jos pidät appelsiinin mausta leivonnaisissa, se sopii tähän kyllä.

Kuusijäädyke 8 annosta

1 l (50g) kuusen havuja
6 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 appelsiinin kuori
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1/4 tl suolaa

Päälle
3/4 dl kuorittuja manteleita paahdettuna
muutama kuusenoksa
1 rkl tomusokeria
tummaa siirappia

Kerää havut kuusenoksien päästä. Huuhtele oksat huolellisesti ja pilko ne tarvittaessa pienemmäksi. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisää havut kerman joukkoon. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään 12 tunniksi. Meillä havut maustui lähes vuorokauden.

Siivilöi kerma. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi ja kaavi veitsellä vanijan siemenet kerman joukkoon.Raasta appelsiinin oranssi kuori raastimen hienolla terällä. Lisää appelsiiniraaste, tuorejuusto, tomusokeri ja suola kerman joukkoon ja vatkaa seos tasaiseksi ja kuohkeaksi. Kaada seos jäädykevuokaan tai kelmulla vuorattuun irtopohjavuokaan. Suojaa vuoka foliolla ja nosta pakastimeen jäätymään vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Paahda mantelit kuivalla pannulla niin että ne saavat vähän väriä. Ota kuusijäädyke jääkaappiin puolta tuntia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjoiluastialle, poista kelmu jos jäädyke oli irtopohjavuuassa. Valuta jäädykkeen päälle siirappia ja koristele se havunoksilla ja manteleilla. Siivilöi päälle tomusokeria ja tarjoile jäädyke heti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.