Tämä mielenkiintoinen salaattirespeti on ollut kokeilulistalla iät ja ajat. Jostain syystä sille ei ole vaan löytynyt sopivaa rakoa, tai kun ruokia on mietitty, on resepti ollut unholassa. Mutta nyt kun se on testattu, niin eipä todellakaan jää enää unholaan! Salaatissa on yksinkertaisesti täydelliset makuyhdistelmät. Resepti on peräisin ihanasta Safkaa -kirjasta, siitä ensimmäisestä versiosta.
Valmista ensin salaatinkastike. Jotta salaatti pääsee täysin oikeuksiinsa, täytyy jaksaa nähdä vaivaa myös salaatinkastikkeen tekoon. Ilman tätä kokonaisuus jää vajaaksi.
Salaatinkastikkeeseen tarvitset:
2 rkl sitruunanmehua tai valkoviinietikkaa
1 rkl vettä
3 tl Dijon sinappia
1 1/2 dl oliiviöljyä
1 1/2 dl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria.
Sekoita sitruunanmehu, vesi ja dijonsinappi sekä suola ja pippuri kunnolla keskenään vispilän avulla. Yhdistä öljyt keskenään. Lisää sitten öljyjä pikkuhiljaa ja vatkaa öljy kunnolla seokseen ennenkuin lisäät öljyä. Jos kastikkeesta tulee mielestäsi liian paksua, sitä voi ohentaa vedellä. Me lisäsimme loppumaistelun ohella joukkoon vielä ehkä n. 1 tl lisää Dijon sinappia, sillä halusimme kastikkeen vielä voimakkaammin sinappiseksi. Säilytä kastike jääkaapissa.
Tarvitset kahden hengen salaattiin:
2 kananmunaa
250 g lehtisalaattia ja sydänsalaattia, murciano toimii hyvin myös
suolaa
mustapippuria
kourallinen vihreitä papuja
muutama retiisi
kevätsipulia
valkosipulia raastettuna
ronskisti kuutioitua maalaisleipää
1 paketti pekonia
Keitä kananmunat kypsiksi ja anna niiden jäähtyä. Alkuperäisessä reseptissä pekonit paistetaan pannulla, mutta me tehdään ne nykyään aina uunissa. Siitä tulee pienempi sotku ja vähemmän paistokäryä keittiöön. Asettele pekonit leivinpaperin päälle myttyihin, paista 225 asteessa n. 15-20 min. Tarkastele välillä että pekonit eivät pala. Siirrä kypsät pekonit valumaan talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeytyy niistä pois.
Revi salaatit kulhoon ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Keitä papuja suolatussa, vähässä vedessä n. 6 minuuttia. Niiden kuuluu jäädä vielä rapsakoiksi. Huuhtele pavut lävikössä kylmällä vedellä ja anna niiden valua kuivaksi. Pavut voi leikata puoliksi, jotta ne eivät ole liian pitkiä syötäväksi. Lisää pavut, retiisi ja pilkottu kevätsipuli salaatin joukkoon. Alkuperäisessä ohjeessa leivät valmistetaan uunissa, me teimme ne pannulla, kuten krutongit. Leipä leikataan isoiksi kuutioiksi. Lorauta pannulle tilkka oliiviöljyä ja raasta valkosipulia joukkoon (me laitetaan noin puolikas yksikyntinen). Kuumenna, heitä joukkoon leipäkuutiot ja paahda miedolla lämmöllä leipiä sekoitellen niin että niistä tulee rapeita. Micke osaa hienosti heitellä niitä siinä pannulla, kuin oikea kokki konsanaan, minä en 🙂 Lisää salaattiin leipäkuutiot, pieneksi saksittu pekoni ja sekoita. Asettele viimeiseksi kananmunanlohkot. Tarjoile heti salaaatinkastikkeen kera. On meinaan herkullista!
Kun kastikkeen tekee valmiiksi, niin tämän salaatin valmistaa loppujen lopuksi aika nopeasti vaikka arki-illan vieraille, niinkuin me teimme. Jälkiruuaksi tarjoiltiin aina hyväksi havaittu jätskibuffa. Tarjolla oli tällä kertaa vanilja- ja minttujätsikiä, joita sai maustaa maukunsa mukaan. Mausteina oli ranskanpastilleja, amerikanpastilleja, nonparelleja, turkinpippurirouhetta, mariannerouhetta, suklaakastiketta, lakusiirappia, vohveleita ja keksejä. Jätskibuffa on siitä hyvä myös, että kun lisukkeet kerran hankkii, niin niistä rakentaa aika monta buffaa. Ja mitä enenmmän nonparelleja, sen parempi 🙂
Testattiin tämäkin; ohjeet olivat selkeät ja kirjoitus taipui kauppalistaksi asti. Pekonin määrä ensi kerralla tuplataan ja kastikkeen määrä puolitetaan. Thanks!
Testattiin tämäkin; ohjeet olivat selkeät ja kirjoitus taipui kauppalistaksi asti. Pekonin määrä ensi kerralla tuplataan ja kastikkeen määrä puolitetaan. Thanks!
Hei huippua, kiva kuulla ☺️ ja pekonia ei kai voi koskaan olla liikaa 😃