Lakritsi-taatelikakku

Erilaiset kuivakakut kuuluvat monen jouluun. Ne ovat helppoja leivonnaisia jotka myös säilyvät hyvin, kun käärit kakun folioon tai kelmuun. Kuivakakun voi siis hyvin leipoa jo muutamaakin päivää ennen tarjoilua, sillä sen maku vain paranee päivien mittaan. Kuorruttamattoman kakun voi myös pakastaa ilman että sen maku kärsii.

Itse en ole aikaisemmin juuri kuivakakkuja leiponut, mutta tämä Maku 10/22 lehdessä ollut lakritsi-taatelikakku kuulosti sen verran herkulliselta, että halusin tämän kakun testata. Leivoin kakun viikonlopun pikkujouluihin ja ai että me kaikki tykättiin tästä kovasti! Lakritsi ja taateli toimivat makuparina erinomaisesti yhteen ja koristelussa vadelma tuo makeaan kakkuun ihanasti vähän raikkautta ja kaunista väriä.

Lakritsi-taatelikakku (n. 15 palaa)

Kakkutaikina:
200 g pehmeitä taateleita
2 dl omenamehua
200 g voita
2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1 dl ruokosokeria
150 g ranskankermaa
4 dl vehnäjauho
2 tl vaniljasokeria
3 tl raakalakritsijauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Lisäksi:
1 rkl voita
1 rkl korppujauhoja

Kuorrute:
10 kpl Kick lakritsitoffeepatukoita
2 dl kuohukermaa

Koristeet:
100 g lakritsitaateleita
12 lakupalaa
vadelmia
nonparelleja

Leikkaa taatelit paloiksi ja laita kattilaan. Lisää omenamehu ja keitä noin 15 min kunnes taatelit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kuutioitu voi lämpimään taatelisoseeseen ja anna sulaa. Sekoita ja anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon jäähtynyt taateli-voiseos. Lisää joukkoon ranskankerma. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan muutamassa osassa nopeasti sekoittaen.

Voitele ja korppujauhota pitkä leipävuoka (n. 1,8l). Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa alatasolla noin tunti. Anna jäähtyä hetki vuuassa ennen kumoamista.

Tee kuorrute. Kaada kerma kattilaan, pilko Kick patukat ja lisää ne kerman joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes toffeepalat ovat sulaneet. Nosta lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen 10-15 min kunnes se on paksuuntunut kinuskikastikemaiseksi. Anna jäähtyä hetki. Valuta kuorrute kakun päälle. Koristele lakritsitaateleilla, lakupaloilla, vadelmilla ja nonparelleilla. Ja sitten nauttimaan upeasta ja herkullisesta kakusta!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.