Pastel de nata – Portugalilainen vaniljaleivos

Tosiaan, meidän piti tänä vuonna viettää talvilomamme Portugalissa, mutta näin se korona muutti meidän ja varmasti todella monen muunkin suunnitelmat. Portugalin maisemat vaihtuivat tutuiksi saaristomaisemiksi ja loma vietettiin omalla mökillä. Totta kai matkan peruuntuminen vähän harmitti, mutta kyllä viikko mökillä on aina poikaa ja ollaan superonnellisia että meillä on tällainen paikka mihin tulla ♥

No, ihana mökkinaapurimme toi meille lohdutukseksi pullon portugalilaista roseeviiniä ja sen kaveriksi päätimme leipoa portugalilaisia vaniljaleivoksia, pastel de natoja. Näihin oli ohje sattumalta Glorian Ruoka & viini -lehdessä 3/2020, lehti ilmestyi jo aikaa ennen kuin tiedettiin reissumme peruuntumisesta. Silloin ajattelin, että kiva kun tässä on juuri sopivasti vinkkejä portugalilaisista viineistä, mitä voidaan sitten reissulla vaikka testata ja ainakin näitä leivoksia  me maistellaan, onhan pastel de natat ihanaa herkkua. No toisin kävi ja saimme tyytyä omatekemiin leivoksiin. Hyviä nämäkin, mutta ehkä ei ihan vedä vertoja alkuperäiselle suunnitelmalle 😉 Tässä ohjeessa täytettä tuli ainakin tällä kertaa hituksen niukasti murotaikinan määrään nähden, ensi kerralla teen taikinakupeista vähän pienempiä.

Pastel de nata (n. 12 kpl)

400 g valmista murotaikinaa (pakaste)

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 dl täys- tai kevytmaitoa
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 huoneenlämpöistä keltuaista
1-2 sitruunan kuori ( 1 rkl raastetta)
2 tl sitruunanmehua

Lisäksi:
tomusokeria
kanelia

Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Tee täyte. Laita kerma, maito ja maissitärkkelys kattilaan. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja siirrä kattila pois liedeltä. Säädä liesi valmiiksi keskilämmölle. Riko keltuaisten rakenne pienessä kulhossa ja lisää ne kermaseokseen nopeasti vatkaten. Siirrä kattila takaisin liedelle ja lämmitä sekoitellen noin 5 minuuttia kunnes täyte paksuuntuu. Älä anna kiehua. Mausta täyte raastetulla sitruunankuorella ja sitruunanmehulla ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina ohuemmaksi levyksi, noin 30 x 40 cm. Ota siitä ympyröitä, halkaisijaltaan n. 10cm ja painele ne muffinipellin koloihin. Lusikoi täyte pohjille. Paista levoksia uunin keskitasolla noin 15-20 min, kunnes täyte on pikkusen ruskistunut paikka paikoin.

Siivilöi jäähtyneiden leivosten pinnalle tomusokeria ja kanelia ja nauti herkullisista leivoksista hyvässä seurassa vaikka kuvissa näkyvän roseeviinin kanssa! Tämä viini oli muuten valittu vuoden 2020 roseeviiniksi!

Vinkki! Leivokset maistuivat jopa paremmalta seuraavana päivänä, kun ne olivat yön yli vetäytyneet. Joten nämä voi leipoa kahvipöytään jo vaikka päivää ennen tarjoilua.

IMG_1464

IMG_1471

IMG_1473

IMG_1476

IMG_1482

IMG_1492

IMG_1506

IMG_1512

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.