Koukuttavan ihana näkkileipä

Micken sisko toi meille Jouluna tuliaiseksi itsetehtyä näkkileipää. Se oli todellakin rakkautta ensi silmäyksellä ja koko minun puolen sukuni halusi reseptin välittömästi. Luvan kanssa jaankin tämän herkun teidän kanssanne! En tiedä respetin tarkkaa alkuperää, mutta ehkä se on peräisin Muumi -keittokirjasta, koska reseptin nimi on Muumimamman näkkileipä.

Näkkileipä on todella helppo tehdä ja se käy käden käänteessä. Tähän reseptiin sisältyy tosin yksi varoitus: leipä on NIIN hyvää, että siihen jää välittömästi koukkuun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ainekset:
2 dl maissijauhoja
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl öljyä (käytin oliiviöljyä)
sormisuolaa.

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja päälle kaadetaan kiehuva vesi sekä öljy. Taikina kaulitaan mahdollisimman ohueksi levyksi levinpaperille, niin että se kuitenkin vielä sopii uunipellille. Siskoltani tuli tähän hommaan hyvä vinkki: aseta leivinpaperi myös taikinan päälle. Näin sen saa kaulittua helposti levyksi, ilman että taikina jää kiinni kaulimeen. Sirottele päälle sormisuolaa.  Leikkaa näkkäri sopiviksi paloiksi ennen paistamista ja paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin tunti. Tadaa, valmista! Suolan määrä oli itsellä vähän hakusessa, laitoin sitä hitusen liikaa. Joten laittakaa omiinne vähemmän kuin mitä kuvissa näkyy jos/kun tätä testaatte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäinen satsi näkkileipää on meillä kohta tuhottu. Tätä niin tehdään viikonloppuna lisää. Nautinnollisia näkkärihetkiä!

7 thoughts on “Koukuttavan ihana näkkileipä

  • Kiitos ohjeesta. Siis niiiin hyvää että vie kielen mennessään. Laitoin pinjansiemeniä myös vähän ja auringonkukansiemeniä puolestaan hiukan vähemmän. Merisuolaa laitoin kuivien aineiden sekaan reilun puoli tl.

  • Tämä on sairaan hyvää, olen tehnyt sitä lähes viikoittain jo toista vuotta! Reseptin mukana sain vinkin taikinan levittämiseen pellille. Ei muuta kuin pujota käteen pienehkö pakastepussi, itse laitan vielä kumilenkin ranteeseen, ja taputtele sillä taikina tasaiseksi suoraan pellillä olevan leivinpaperin päälle. Toimii! Ennen uuniin laittamista vedän vielä nuolijalla viivat taikinaan, on paljon helpompi taittaa sitten siistit palat. Nam.

    Tulen seuraamaan blogia, on niin herkullisen näköisiä reseptejä 🙂

  • Minä kanssa tehnyt usein tällä ohjeella ja pussin avulla levittelen minäkin. Hyvää on.

  • Kiitos ohjeesta. Siis niiiin hyvää että vie kielen mennessään. Laitoin pinjansiemeniä myös vähän ja auringonkukansiemeniä puolestaan hiukan vähemmän. Merisuolaa laitoin kuivien aineiden sekaan reilun puoli tl.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.