Projektina kylmäsavustus

Kylmäsavustuksen kokeilu on ollut muutaman kerran meillä mielen päällä ja Joulun alla päätettiin laittaa tuumasta toimeen. Käväistiin Motonetissä ostamassa kylmäsavugeneraattori!

Kylmäsavugeneraattori
Kylmäsavugeneraattori

Kylmäsavustukseen voi käyttää monenlaisia ”vempaimia”, jopa pahvilaatikkoa, meillä kylmäsavustimena toimi pallogrilli. Päätimme savustaa siikaa. Kala tulee ensin suolata ja sen pitää antaa vetäytyä yön yli jääkaapissa. Ohjeet tähän löytyi kylmäsavugeneraattorin mukana tulleessa savustusohjeessa.

Generaattorin mukana tuli myös yksi pussi kylmäsavustuspurua, joka riittää yhteen sauvstuskertaan, n. 8-10 tunniksi.

Savustuslabyrintti purulla täytettynä
Savustuslabyrintti purulla täytettynä

Ideana on, että tuikku sytyttää purun ja se palaa labyrintissä hiljalleen 8-10 tunnin ajan. Tästä syntyy mieto ja viileä savu, joka hiljalleen savustaa kalan, mutta ei varsinaisesti kypsennä sitä. Kylmäsavustuksen aikana lämpötila saa savustimessa olla maksimissaan n. 15 astetta, ihanteellinen lämpötila taisi olla sellaiset 8 astetta. Leuto talvi tarjoaa siis loistavat kylmäsavustuspuitteet!

Kalat savustukseen!
Kalat savustukseen!

No, miten meidän kalojen sitten kävi?

Tiedossa oli, että projekti ei ehkä ole helpoin. Meidän savustuslabyrintin pieni kytevä tuli sammui tasaisesti. Onneksi olimme varanneet savustukseen aikaa, ohjeessa minimiaika kalalle oli 8 tuntia, mutta se voi savustua jopa 24 h. Itse pidän aika voimakkaasta savun mausta, joten halusin, että kala savustuu kunnolla, siksi varasimme tähän myös extra aikaa. Tulta tehtiinkin uudestaan tasaisesti pitkin päivää, iltaa ja yötä, kunnes aamulla tuli ahaa -elämys! Savustuspurua oli labyrintissä liikaa ja siksi se kokoajan sammuu, koska se tukehtuu. Poistimme ehkä noin kolmasosan purusta ja avot, johan alkoi sujumaan! Savustin puksutti tasaisen varmasti savua tulemaan.

Tosin suurin moka tässä hommassa oli se, että käytimme savustuksessa käytettyä pallogrilliä. Savustuksessa tulisi käyttää täysin korkkaamatonta pallogrilliä tai muuta tähän hommaan sopivaa astiaa. Savustuksessa syntyy sen verran lämpöä, että kala kyllä sujuvasti imi itseensä niin savun kuin hiiligrillinkin maun. Se luonnollisestikin pilasi kalan ja nämä kylmäsavustetut siikafileet menivät roskikseen 😦 Savustus olisi muuten todennäköisesti onnistunut loppujen lopuksi ihan hyvin, jos meillä olisi ollut upouusi pallogrilli missä savustaa. Harmillista!

Projekti oli sen verran mielenkiintoinen, että seuraavana ostoslistalla on uusi pallogrilli! Aiomme ehdottomasti kokeilla tätä hommaa uudestaan, varmaan melko piankin. Pakkohan se on nähdä onnistuuko tämä todella! 🙂

6 thoughts on “Projektina kylmäsavustus

 • Itse käytimme vanhaa pallogrilliä ja kylmäsavustusonnistui hyvin ilman sivumakuja. Kannen pesu fairylla kunnolla. Pohjalta vaan hiilet pois. Makuhaitta tulee kondenssivedestä, joka tippuu grillin kannesta. Vaihtoehtoisesti voisi käyttää jotain kantta suojaamaan file kondenssivedeltä siten, että savu silti kiertää.

  • Juu, itsellä vanha pallogrilli toimi loistavasti, kun porasin 20mm reikäporalla lisäilmareikiä alaosaan, ei sammuillu enää. Nyt kesäksi hommasin jääkaapin ja sähkövastuksen, hyvää tulee, t: SavuPekka

 • Itse käytimme vanhaa pallogrilliä ja kylmäsavustusonnistui hyvin ilman sivumakuja. Kannen pesu fairylla kunnolla. Pohjalta vaan hiilet pois. Makuhaitta tulee kondenssivedestä, joka tippuu grillin kannesta. Vaihtoehtoisesti voisi käyttää jotain kantta suojaamaan file kondenssivedeltä siten, että savu silti kiertää.

  • Hei kiitos vinkistä! Toi kondenssivesi ei käynyt mielessäkään, vaan olin ihan varma että ne maut tulee grillistä. Sama kävi tänäkin jouluna kun kylmäsavustettiin, vaikka grilli oli ihan uusi. Joten täytyy taas sinnikkäästi testata uudestaan ja miettiä miten kalan voi suojata kondenssivedeltä.

   Kiitos!
   -Annukka

  • Juu, itsellä vanha pallogrilli toimi loistavasti, kun porasin 20mm reikäporalla lisäilmareikiä alaosaan, ei sammuillu enää. Nyt kesäksi hommasin jääkaapin ja sähkövastuksen, hyvää tulee, t: SavuPekka

   • Taas loistava vinkki lisää, kiitos! Ei siis vielä voi lannistua, kun on näin hyviä vinkkejä saatu. Ehkä menkin onnistutaan joskus 🙂 Ja iso peukku jääkaapille, varmasti tulee hyvää!
    -Annukka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.